Adım Adım USB ve Uygulamalar
6092 kez okundu 8 kez indirildi

Adım Adım USB ve Uygulamalar

USB Arabirimini kullanarak proje geliştirebilmeniz için gerekli her şey

Günümüzde birçok elektronik cihazın USB arabirimini içerdiğini görmekteyiz.Hiç yanımızdan ayırmadığımız MP3 çalarımız, bilgilerimizi cebimizde taşımamıza olanak sağlayan USB disklerimiz buna en güzel örnektir.Bu sebepten dolayı bizimde tasarladığımız elektronik ürünlerin eğer bilgisayar ile iletişim kurması gerekiyorsa arabirim olarak USB'yi desteklemesi kaçınılmaz olmaktadır.Çünkü günümüzde seri, paralel gibi birçok standart yerini USB'ye bırakmış durumda.Eskiden paralel veya seri porttan çalışan yazıcılarımız bile bugün USB arabirimi ile tasarlanmaktadır.

Bu yüzden bu makalenin hazırlanma amacı elektronikle gerek hobi amaçlı, gerekse profesyonel olarak ilgilenen kişilere 'hazır yazılım ve donanım' kullanmadan direkt kendi USB ara birimli cihazlarını en basit yoldan tasarlamaları için hazırlanmıştır.Birçok elektronik içerikli sitede USB ara birimli cihaz tasarlamak isteyen kişiler bu gereksinimlerini ya hazır bir HEX dosyası ve donanım bulup gidermekte ya da çaresiz diğer eskiyen protokolleri kullanmakla yetinmektedir.İşte bu makalenin hazırlanış amacı elektronikçileri 'hazırcı zihniyet' anlayışına iten bu etkenleri ortadan kaldırmak ve Türkiye'de bu konuda neredeyse yok denecek kadar az bulunan Türkçe döküman eksikliğini gidermektir. Makale toplam on bölümden oluşmaktadır.

  • Birinci bölümde USB'nin gelişim tarihi ve avantajlarına çok kısa bir şekilde giriş yapılmıştır.
  • İkinci bölümde ise tasarım esnasında kullanılacak devre ve programlar tanıtılmaktadır.
  • Üçüncü bölümde USB Protokolünün detayları ve elemanları kafa karıştırmayacak şekilde incelenmektedir.
  • Dördüncü bölümde Windows'un bünyesinde bulunan HID sınıfı incelenmektedir.Çünkü ileriki bölümlerde tasarlanacak cihaz bu sınıfa uygun olacaktır.
  • Beşinci bölümde teorik bilgiler edinildikten sonra adım adım USB cihaz tasarımına geçilmektedir. Bu bölümde tasarım bitimi listeleme süreci ve cihazın Windows'a tanıtılması da konu alınmıştır.
  • Altıncı bölümde tasarlanan cihaz ile haberleşecek uygulama yazılımı tasarlanmaya başlanmış bu konu için daha önce hazırlanmış olan USB Application programı incelenmiştir.Bu bölümde aynı zamanda sürücü nedir ve transferin neresinde bulunur, Win32 altyapısı gibi konulara da değinilmiştir.
  • Yedinci bölümde donanım ve yazılım tasarımı bittikten sonra test uygulamasına geçilmiş ve tasarım ilk kez test edilmiştir.
  • Sekizinci bölümde daha önce seri protokol ile büyük tasarımlar yapmış elektronikçilerin, sadece donanımlarında ve yazılımlarında yapacakları ufak değişikliklerle ürünlerini nasıl USB arabirimine yükseltecekleri incelenmiştir.
  • Dokuzuncu bölümde ise, USB protokolü kullanılarak geliştirilmiş toplam yedi adet uygulama, firmware ve bilgisayar yazılım açıklamaları ile yer almaktadır.
  • Son bölüm olan onuncu bölümde ise USB güç idaresi ve kablolama hakkında bilgiler verilmiş, aynı zamanda sinyaller ve şifreleme konularına da değinilmiştir.


elektrikbilim.com
Bu makale hazırlanırken gerek uygulamalarda, gerekse teorik konularda, okuyanların C# ve C konularına yeteri düzeyde hakim oldukları varsayılmıştır.Çünkü tüm bu konular Microchip firmasının 18xxx serisi denetleyicileri için ürettiği C18  derleyicisi kullanılarak C ile yazılmış, bilgisayar uygulamaları ise DOTNET dillerinden C# ile hazırlanmıştır.Gerekli araç ve gereçlerin konu anlatımı boyunca hangi dizinlerde yer aldığı sırası ile açıklanmıştır.

Adım Adım USB ve Uygulamalar

KONU MESAJLARI

elektrikbilim.com

cube3 2012-01-02 07:09:00
teşekkür ederim :)

GÖRÜŞ BİLDİRİN

Konu Başlığına Mesaj Yazmak İçin
Üye Olunuz Yada Giriş Yapınız