Elektrik Tesislerinde Topraklama Ölçümleri Ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi
9592 kez okundu 52 kez indirildi

Elektrik Tesislerinde Topraklama Ölçümleri Ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Elektrik tesislerinde gerek toprak özdirenci, gerekse yayılım direnci ölçerken, düşünsel olarak tüm elektrotlar yarı küre olarak kabul edilir. Pratikte kullanılmayan yarı küre elektrotlar, topraklama ölçüm teorisinde hesaplara kolaylık getirir. Homojen toprak özdirenci durumunda (Þ sabit), r yarıçaplı yarı küre elektrodun toprağa geçiş (yayılım) direnci basitçe,

Ryk=Þ/2πr bağıntısı ile hesaplanabilir.

Bu sunuda

Toprak Özgül Direnci Ölçümleri
Toprak Yayılım Direnci Ölçümleri
Ölçümlerin Değerlendirilmesi , konu başlıkları incelenmiştir.

Toprak özdirenç ölçümünde Wenner, Schlumberger, dipol-dipol, tek elektrot-dipol, yarım Wenner ve yarım Schlumberger gibi çeşitli klasik yöntemleri kullanmak mümkündür.
Yukarıda adı geçen tüm geleneksel yöntemler, 4 adet ölçüm kazığının bir doğru boyunca değişik aralıklarla toprağa çakılması ile uygulanırlar.


elektrikbilim.com
Küçük aralıklarla yapılan ölçümlerde özel geliştirilmiş ölçüm cihazlarından yararlanılırken, büyük aralıklarla yapılan ölçümlerde ise voltmetre-ampermetre yöntemi kullanılır. Ölçüm cihazının C1 ucundan 100-150 Hz frekanslı + I akımı toprağa gönderilir. Bu akım - I olarak C2 ucundan geri döner. Bu akımlar, P1 ve P2 uçlarında U kadar bir potansiyel farkı yaratırlar. Ölçüm cihazları U/I oranını ? cinsinden direkt olarak verirler. Yeni nesil ölçüm cihazları U/I oranının yanında k faktörünü de saptayıp direkt olarak görünür özdirenci de verebilmektedir.

KONU MESAJLARI

elektrikbilim.com

may1453 2012-09-12 15:23:00
teşekkürler

GÖRÜŞ BİLDİRİN

Konu Başlığına Mesaj Yazmak İçin
Üye Olunuz Yada Giriş Yapınız