Banyo Dolu Boş Işık Kontrol Devresi
8927 kez okundu 2 kez indirildi

Banyo Dolu Boş Işık Kontrol Devresi / Bathroom Light Switch

Bu devremiz basit ve düşük maliyetli banyo uyarı ( dolu/boş) ışık kontrol devresidir. Işık banyo kapısı açıldığında otomatik olarak yanar ve içeride birisi olduğu sürece yanık durumda kalır. Kapı tekrar açıldığında lamba çok kısa bir gecikmeden sonra kapanır. Bu otomatik devre, özellikle geceleri, enerji tasarrufu sağlar ve büyük ölçüde ziyaretçilerinize yardımcı olur. Herhangi bir 5VDC/500mA bir batarya veya pil kullanılarak çalıştırabileceğiniz bu devrede CD4017 (IC1) entegresi ile etkili bir kullanım sağlamış olursunuz.

Banyo Dolu Boş Işık Kontrol Devresi

Bu devrenin temeli CD4017 (IC1) kodu çözülmüş çıkışı ile, CMOS entegresidir.Kapının her açılışında CD4017 (IC1) entegresi çıkışını enerjilendirir. CD4017 (IC1) nin 0 çıkışı (3 nolu pini ) tuvalet boş için led1 için kullanılır ve 1 çıkışına (2nolu pini ) 1 watt lık lamba (LED1), transistor (T1) üzerinden sürülmek için kullanılır.Devredeki T1 (2N2222) in emitter yayılımını engellemek için temel bir direnç kullanılmalıdır.

Devre şemasını çalışmasını ve malzeme listesini içeren words dosyamız ektedir.DEVRENİN İSİS SİMÜLASYONU YAPILMIŞ VE ÇALIŞMA DOSYASI EKTEKİ DOSYAYA EKLENMİŞTİR.

Bathroom Light Switch

Bu devre nasıl çalışır ?
Devre açıldığında başlangıçta, CD4017 (IC1) ,R1-C1 tarafından resetlenir ve bir sonuç olarak LED1 ışığı yanar. S1 anahtarı (switch ) açıldığında IC1 için R2-C2 tarafından pals sinyali gönderilir. Sonra LED1 söner ve LED2 yanar.


elektrikbilim.com
CD4017 (IC1) için kapı kapalı olsa bile, iç aydınlatma sağlamak için bu durumda kalır. Banyo kapı tekrar açıldığında IC1, 2 nolu çıkışı ve D1 (1N4148) üzerinden tekrar pals gelerek entegre sıfırlanmış olur.Böylelikle IC1, tekrar resetlenerek led1 ışığı yanarak tuvalet hazır bilgisi verilmiş olunur.

KONU MESAJLARI

Bu Konu Başlığına Henüz Yorum Yazılmamıştır

GÖRÜŞ BİLDİRİN

Konu Başlığına Mesaj Yazmak İçin
Üye Olunuz Yada Giriş Yapınız