Siemens S7 200 PLC Soru Örnekleri ve Çözümleri 2
Bu başlığımızda siemens s7 200 plc ile üretilen bazı soru örnekleri ve çözümlerini içeren pdf çalışma dosyasının 2. kısmını sunuyoruz.
Cevaplandırılan sorular
Starta basıldığında yalnız 1. motor çalışacak. Stoba basıldığında 1. motor duracak 2. motor çalışmaya başlayacak. 2. motor 10 sn. çalıştıktan sonra kendi kendine duracak. İki motor beraber çalışmayacak
2 kumanda merkezli devir yönü değişebilen , yıldız üçgen yolverme devresi
İki ayrı yerden kumanda edilen, ileri- geri çalışan motor devresi
Trafik ışıkları devresi (kırmızı, kırmızı+sarı, yeşil, yeşil+sarı, kırmızı)
Otomatik şebeke jeneratör transfer işlemi kumanda devresi
Starta basıldıktan 10 sn. sonra 1. motor çalışacak. 10 sn. sonra 2. motor çalışacak. 10 sn. sonra 1. ve 2. motor duracak 3. motor çalışacak. DF butonuna basıldığında 3. motor aniden duracak.
Başlatma butonuna basıldığında motor periyodik olarak 1 dakika çalışacak, 1 dakika duracaktır. Motorun bu şekilde çalışması durdurma butonuna basıncaya kadar veya aşırı akım rölesi atıncaya kadar sürecektir. Durdurma butonuna basınca veya aşırı akım rölesi attığında motor duracaktır.
Başlatma butonuna basıldığında 1. Motor hemen, 60 sn sonra da 2. motor çalışacaktır. Motor 75 sn çalıştıktan sonra 1. Motor ile beraber duracaktır. 1. Motorun aşırı akım rölesi attığında bütün sistem, 2. Motorun aşırı akım rölesi attığında ise sadece 2. Motor duracaktır.
Başlatma butonuna basıldığında 1. motor hemen, 2. motor 30 sn sonra ve 3. motor 2.motor çalıştıktan 20 sn sonra çalışacaktır. Durdurma butonuna basıldığında veya 1. Motor durduğunda bütün motorlar duracak, 2. Motor durduğunda 1. Motor çalışmaya devam edecek, fakat 3. Motor duracaktır. 3. Motor durduğunda ise diğer motorlar çalışmaya devam edecektir. Her motor için bir aşırı akım rölesi kullanılacak ve A.A kontağı kendi kontaktör devresine bağlanacaktır.
Her motor ayrı başlatma ve durdurma butonlarıyla çalıştırılıp, durdurulacaktır. Her motor kendinden önceki motor çalışmadıkça çalışmayacaktır. Yani 1. motor çalıştırılmadıkça 2. motor, 2. motor çalışmadıkça 3. motor çalışmayacaktır.. Her motor için bir aşırı akım rölesi kullanılacak ve röle kontağı kendi kontaktör devresine bağlanacaktır. Hangi motorun aşırı akım rölesi atarsa o motor ve ondan sonraki bütün motorlar duracaktır.
Üç fazlı bir asenkron motor periyodik olarak ileri ve geri yönde aşağıdaki esaslara göre çalıştırılacaktır. Start butonuna basıldığında motor ileri yönde çalıştırılacaktır. 60 sn sonra motor otomatik olarak duracaktır. 16 sn bekledikten sonra geri yönde çalışacaktır. 60 sn geri yönde çalıştıktan sonra motor otomatik duracaktır. 15 sn bekledikten sonra ileri yönde çalışacaktır. İşlem periyodik olarak stop butonuna basıncaya kadar devam edecektir. Devir yönü değiştirmede elektriksel kilitleme uygulanacaktır.
Üç fazlı iki asenkron motor aşağıdaki esaslara göre yol verilecektir. ? Start butonuna bastığımızda her iki motorda çalışmaya başlayacaktır. ? 40 sn sonra her iki motorda duracaktır. ? 20 sn sonra ikinci motor ters yönde çalışmaya başlayacak tır. ? 40 sn sonra ikinci motorda duracaktır. ? Ayrıca sistem stop butonuna basıldığında veya motorların aşırı akım rölesi attığında duracaktır.
Üç adet asenkron motor aşağıdaki şekilde çalıştırılacaktır. ? Start butonuna basınca 1. Motor hemen, 2. Motor 3 dakika sonra çalışacaktır. ? Motor çalıştıktan 2 dakika sonra 3. Motor çalışacak, aynı anda 2. Motor duracaktır. ? Hangi motorun termiği atarsa sistem duracaktır
Üç adet asenkron motor bir adet start butonuyla aşağıdaki gibi çalıştırılacaktır. ? Start butonuna 1. Kez bastığımızda M1 motoru çalışmaya başlayacak, elimizi butondan çektiğimizde çalışmaya devam edecek. ? Start butonuna 2. Kez bastığımızda M2 motoru da çalışmaya başlayacaktır. ? Start butonuna 3. Kez bastığımızda M3 motoru da çalışmaya başlayacaktır. ? Start butonuna 4. Kez bastığımızda motorların hepsi duracaktır. ? Start butonuna 5. Kez bastığımızda M1 motoru yeniden çalışmaya başlayacaktır. Bu çalışma periyodik olarak devam edecektir. Gerekli güç ve kumanda şemasını çiziniz.
Tek sargılı iki devirli sabit güçlü bir motoru aşağıda belirtilen şartlarda çalıştırılmak isteniyor. ? Motor her iki devirde de kalkınabilecek. ? Düşük devirden yüksek devire geçebilecek. ? Yüksek devirden düşük devire geçemeyecektir. Bu koşulları sağlayan güç ve kumanda şemasını çiziniz
Tek sargılı iki devirli sabit güçlü bir motoru aşağıda belirtilen şartlarda çalıştırılmak isteniyor. ? Motor sadece düşük devirde kalkınabilecek. ? Düşük devirden yüksek devire geçebilecek. ? Yüksek devirden düşük devire geçebilecek. Bu koşulları sağlayan güç ve kumanda şemasını çiziniz
Üç fazlı asenkron motoru yol alma süresince hiç akımını kesmeden otomatik yıldız-üçgen yol verilecektir. ? Başlatma butonuna basıldığında asenkron motor yıldız bağlı olarak çalışmaya başlayacak ve bir süre sonra motor normal devrine henüz ulaşmadan R dirençleri yıldız olarak motor sargılarına paralel bağlanacaktır. ? Bundan bir süre sonra motor normal devrine ulaştığında, yıldız bağlantıdan üçgen bağlantıya geçişte; önce yıldız kontaktörü devreden çıkacak bu anda motor R dirençleri üzerinden üçgen bağlanacak, sonra üçgen devreye girecek böylece R dirençleri kısa devre edilerek devreden çıkacak ve motorda üçgen bağlanacaktır. ? Motor ayrıca termik aşırı akım rölesiyle korunacaktır.
Üç fazlı rotoru sargılı asenkron motora üç fazlı yol verme reostası ile elle yol verilecektir. ? Yol verme reostası start durumuna getirilerek, reostanın bütün dirençleri üç fazlı rotor sargılarına seri bağlanacaktır. Başlatma butonuna basıldığında, reosta dirençlerinin tamamı rotor devresinde olmak üzere motor yol almaya başlayacaktır. Motor yol aldıkça, reosta kolu yavaş yavaş hareket ettirilerek, dirençler devreden çıkarılacaktır. ? Motor tamamen yol aldığında, reosta kolu sona getirilecek ve kol rotor sargılarını kısa devre edecektir. ? Durdurma butonuna basıldığında, motor duracaktır. ? Motor ayrıca termik aşırı akım rölesiyle korunacaktır. Motor dururken kırmızı, çalışırken yeşil sinyal lambası yanacaktır.
Üç fazlı rotoru sargılı asenkron motora tek kademe dirençle yol verilecektir. ? Kumanda devresindeki başlatma butonuna basıldığında, dirençler rotor devresinde olmak üzere asenkron motor yol almaya başlayacaktır. Yol vermenin uygun bir anında, rotor devresinde bulunan dirençler kısa devre edilecektir. ? Motorun çalışması durdurma butonuna basıncaya kadar devam edecektir. ? Motor ayrıca termik aşırı akım rölesiyle korunacaktır.Motor dururken kırmızı, yol verme dirençleri devredeyken yeşil ve rotor sargıları kısa devre edildiğinde sarı sinyal lambası yanacaktır.
ASANSÖR KONTROL Sadece tek yönlü taşıma için kullanılan, iki katlı bir asansör PLC ile kontrol edilmek istenmektedir. Asansörün 1. kattaki çağırma butonuna basıldığında asansör aşağı gelip kapı tam olarak açılacaktır ve 3 saniye açık şekilde duracaktır. 3 saniye dolduğunda ise kapı kapanacaktır. Eğer bu süre içerisinde kapıdan geçenleri görebilen fotosel aktif olursa süre resetlenecek ve tekrar saymaya başlayacaktır. Kapı kapandıktan sonra asansör içerisindeki yukarı butonuna basıldığında asansör yukarı hareket edecektir. Asansör yukarı çıktıktan sonra kapısı açılacak ve alt kattan çağrılmayı bekleyecektir, fakat asansör yukarıdayken fotosel en son aktif olduktan sonra 3 saniye geçmeden kapının kapısı kapanmayacaktır ve kapı kapanmadıkça asansör aşağıya doğru hareket etmeyecektir. Asansörün kapısı kapalı olmadıkça asansör hareket etmeyecektir.
Start butonuna bastığımız anda M1 motoru, start butonundan elimizi çektiğimiz anda M2 motoru çalışacak. Stop butonuna bastığımız anda ise iki motor birden duracaktır.
Start butonuna bastığımızda M1 motoru hemen çalışacaktır. M2 motoru ise butona bastıktan 5sn sonra çalışacaktır. Stop butonuna bastığımızda her iki motorda hemen duracaktır.
https://elektrikbilim.com/... linkleri sadece uyeler gorebilir !
UYE DEGILSENİZ UYE OLUNUZ
DAHA ONCEDEN UYE OLDUYSANIZ UYE GIRISI YAPINIZ
Konu Başlığına Mesaj Yazmak İçin
Üye Olunuz
Yada
Giriş Yapınız