Asenkron Motorların Çalışma Animasyonu
Asenkron motorlar ucuz olmaları, az bakım gerektirmeleri ve çalışma sırasında ark (şerare) oluşturmamaları nedeniyle doğru akım motorlarına göre daha çok tercih edilirler. Ayrıca devir sayılarının yük ile çok az değişmesi nedeniyle, sabit devirli motorlar olarak kabul edilir.Verimleri ise oldukça yüksektir.Üç fazın bulunmadığı yerlerde ise bir fazlı asenkron motorlar kullanılır.
Bu motorlara asenkron motor denmesinin sebebi stator sargılarında oluşan manyetik alanın dönüş hızı ile rotor devir sayısının aynı olmamasındandır. Rotor hızı stator manyetik alanın hızından daima daha azdır. Onun için bu motorlara, uyumlu olmayan anlamına gelen asenkron motor denir.
Asenkron Motorun Çalışma Prensibi
Asenkron motorların çalışması şu üç prensibe dayanır
Üç fazlı asenkron motorlarda üç fazlı stator sargıları oyuklara, 120° faz farklı olarak yerleştirilir. Bu sargılara aralarında 120° faz farkı bulanan alternatif gerilim uygulandığında sargıların etrafında döner bir manyetik alan meydana gelir.
Rotor çubukları döner manyetik alan içerisinde kaldığından üzerinde bir e.m.k. endüklenir. İletkenlerin iki ucu kısadevre edildiğinden, iletkenden kısa devre akımı geçer. Geçen bu akımdan dolayı iletken rotor çubukları etrafında manyetik alan meydana gelir. Stator döner manyetik alanı ile rotor manyetik alan kutuplarının birbirini itip çekmesi neticesinde de rotor mili aracılığıyla yataklarından döner. Bu olayı; manyetik alan içerisindeki rotor çubukları içerisinden akım geçtiğinde çubuklar, manyetik alanın dışına doğru itilir şeklinde de açıklayabiliriz.
Bu kısa bilgilendirme den sonra indireceğiniz döküman ile 3 fazlı asenkron motorun çalışma prensibini görsel olarak izleyebileceksiniz.Animasyonda stator ve rotor manyetik alan kutuplaması ve stator ve rotor döner alan oluşumunu ayrıntılı bir şekilde gösterilmiştir. dosya formatı swf olup sağ tık -> birlikte aç seçeneği ile internet explorer seçin ve animasyonu izleyin.
https://elektrikbilim.com/... linkleri sadece uyeler gorebilir !
UYE DEGILSENİZ UYE OLUNUZ
DAHA ONCEDEN UYE OLDUYSANIZ UYE GIRISI YAPINIZ
Konu Başlığına Mesaj Yazmak İçin
Üye Olunuz
Yada
Giriş Yapınız