Akustik Enerji ve Akustik Geri Beslemenin Önlenmesi
6788 kez okundu 0 kez indirildi

Akustik Enerji ve Akustik Geri Beslemenin Önlenmesi

Konferans veya müzik salonları seslendirilirken, hoparlörler salonun uygun yerlerine öyle bir yerleştirilmeli ki, dinleyiciler seslerin hepsinin sahneden geldiğine inansınlar. Örneğin, arka sıralarda oturan dinleyicilerin yakınında bir hoparlör olduğunu düşünelim. Bu durumda, dinleyiciye hem hoparlörden hem de sahneden sesler gelecektir. Böylece arka sıralarda oturan tüm seyirciler rahatsız olacaklardır.

Akustik Enerji ve Akustik Geri Beslemenin Önlenmesi

Seslendirme yapılacak olan bir salonda, ya sadece konuşma yapılır veya konuşmayla beraber müzik yayını da yapılabilir. Müziğin ve konuşmaların salonun her tarafından dinleyiciyi rahatsız etmeyecek şekilde duyulması arzu edilir. Bunun için, salonun şekli, salonun gürültü seviyesi, perde, koltuk, duvarların etkisi ve seyirci sayısının rolü çok büyüktür.

Meydan ve salonların seslendirilmesi, teknik anlamda kapalı ve açık yer akustiği olarak geçer. Sinema, tiyatro, spor sahaları ve konferans salonlarında seslerin dinleyiciler tarafından çok iyi duyulma niteliğine Akustik denir. Hoparlörden havaya yayılan ses enerjisine Akustik Enerji denir. Bir salona gelişigüzel yerleştirilen hoparlörler çalışmaya başladıklarında, salonun tüm yönlerine akustik enerji yaymaya başlarlar. Yayılan bu enerjinin az bir kısmı dinleyiciye ulaşır. Büyük bir kısmı ise perdeler, koltuklar, halılar tarafından yutulur. Tavanlar ve duvarlar tarafından da yansıtılırlar. Yansıyan bu sesler nedeniyle o salonun her tarafında tam olarak duyma gerçekleşmez.

Akustik bakımdan en kötü salon şekli küp şeklinde olanıdır. Bu tip salonlarda duvarlar hem düz yüzeyli, hem de birbirlerine paraleldir. Akustik bakımdan iyi sayılan salonun tabanı yamuk veya ikiz kenar yamuk şeklinde olmalıdır. Duvarların ve tavanların düz olarak devamını önlemek için tahta veya duralit panolarla duvar yüzeyinde küçük çıkıntılar yaratılmalıdır. Eğer duvarlar mermerden yapılmışsa sesin büyük bir kısmı yansır. Bu tip salonlarda yapılan konuşma ve müzik yayınları kolay kolay anlaşılmaz.

İyi bir salonun duvarları birbirlerine paralel olmamalıdır. Duvarların veya tavanın bir kısmı cam pamuğu, poliüretan, köpük, keçe gibi küçük gözenekli, tiz sesleri emen maddelerle kaplanmalıdır. 500Hz’ kadar olan bas seslerin az da olsa yansımalarına engel olmak için üstleri kumaşlarla kaplı duralitten yapılmış uygun ölçüde panolar duvarlara tutturulmalıdır. Salonların akustiğini düzenlerken, salonun tüm iç yüzeyi fazla miktarda ses emen maddelerle kaplanmamalıdır. Aksi halde tiz sesler (ince sesler) salonda kaybolur.

Akustik Geri Beslemenin Önlenmesi

Herhangi bir salonda veya meydanda, mikrofon karşısında konuşmaya başlamadan önce, mikrofon açılır açılmaz büyük bir çınlama sesi duyulur. Konuşma anında bu çınlama zaman zaman devam eder. Bu durum dinleyicileri rahatsız eder. Bu durumu geçici olarak önlemek için mikrofon potansiyometresi (amplifikatörden) biraz kısılır. Ancak bu kez hoparlörden çıkan ses azalacağından dinleyiciler konuşmacının sesini iyi duyamazlar.

Bir salon veya meydanda hoparlör ve mikrofonların yanlış yerleştirilmesi neticesinde, hoparlörlerden çıkan sesler herhangi bir yere çarpıp yansırlar. Bu yansıma miktarı fazla ise yansıyan sesler mikrofona geri dönerler. Bu pozitif geri beslemeden dolayı hoparlörden ıslık şeklinde bir ses duyulur. Bu istenmeyen olaya Akustik Geri Besleme denir.

Akustik geri beslemeyi önlemek için şu hususlara dikkat edilmelidir:


elektrikbilim.com
  • Hoparlör ile mikrofon karşı karşıya gelmemelidir.
  • Salonun iç kısmının bazı yerleri ses emici maddelerle kaplanmalıdır.
  • Hoparlörler belirli yükseklik ve açılarda seyirci üzerine yönlendirilmelidir.
  • Mikrofon üzerine süngerden yapılmış Bone’ler takılmalıdır.
  • Tek yönlü mikrofon kullanılmalıdır.
  • Mikrofonun takıldığı preamplifikatördeki ton kontrol devresinde bulunan bazı kondansatör değerleri küçültülmelidir.
KONU MESAJLARI

Bu Konu Başlığına Henüz Yorum Yazılmamıştır

GÖRÜŞ BİLDİRİN

Konu Başlığına Mesaj Yazmak İçin
Üye Olunuz Yada Giriş Yapınız