Sera Otomasyon Elektrik Tesisat Projesi
9185 kez okundu 32 kez indirildi

Sera Otomasyon Elektrik Tesisat Projesi

Bir seranın otomasyon projesi için hazırlanmış autocad ile çizilmiş projedir. Projenin amacı kısaca ;

Sera ekipmanların otomatik olarak bilgisayar üzerinden izlemesini, kontrolünü ve ayrıca internet üzerinden izlenmesini, pano üzerinden kullanıcının tercihine göre her bir sistemin ayrı arı manüel kontrolünü yapabilmesini kapsamaktadır. Amaç, sera ortamındaki bitkilerin herhangi bir ısı farkı şokuna maruz kalmalarını engellemektir.

Sistemin teknik şartnamesi ;
I. SERA PROJESİ OTOMASYON SİSTEMİ ÖZEL TEKNİK ŞARTNAMESİ
1. KAPSAMVerilen senaryoya göre ekipmanların otomatik olarak bilgisayar üzerinden izlemesini, kontrolünü ve ayrıca internet üzerinden izlenmesini, pano üzerinden kullanıcının tercihine göre her bir sistemin ayrı arı manüel kontrolünü yapabilmesini kapsamaktadır.

Amaç, sera ortamındaki bitkilerin herhangi bir ısı farkı şokuna maruz kalmalarını engellemektir.
Tesisatta kullanılacak tüm ekipman yürürlükte zorunlu ulusal ve uluslararası standartlara uyumlu olacaktır.

2. SENARYOSeradaki Z-01 VE Z-03 adlı mahallerin otomasyonu tek bir panel üzerinden farklı sıcaklık set değerleri oluşturularak yapılacaktır. Z-01 ortam sıcaklığı 20°C?ye, Z-03 ortam sıcaklığı 15°C?ye ayarlanarak sabit tutulacaktır. Otomasyon sistemi şu sıra ile çalışacaktır:
1. Sera içerisindeki sıcaklık istenilen değerin (set sıcaklığı) üstüne çıktığı zaman kontrolör hava sıcaklığı sensöründen aldığı veri ile tavan pencerelerini açarak sera içerisindeki sıcak havanın dışarı çıkmasını ve taze havanın içeri girmesini sağlar. Sıcaklık istenilen değere düştüğü zaman pencereleri kapatarak fazla ısı kaybına izin vermez.
2. Tavan pencereleri açıldığı halde sıcaklık hala istenilen değere düşmediyse fanlar devreye girer ve çatı pencereleri kapatılır..Eğer ısı yine istenilen değerin üzerine çıkarsa ped soğutma sisteminin sirkülasyon pompasını çalıştırarak pedlere su basar ve serin ve nemli havayı sera ortamına iletir,sıcak havayı da karşı taraftaki fanlar ile dışarıya atarak ortam sıcaklığı istenilen değere çekilmiş olur. Böylece sera ortamındaki bitkiler herhangi bir sıcaklık farkı şokuna maruz kalmaz.
3. Sisleme sistemi nem sensöründen aldığı uyarı ile sera içinde istenilen nem miktarına göre sisleme sistemini çalıştırır veya durdurur. Alt ve üst alarm fonksiyonları ile sistemde oluşan hatalı durumları sesli alarm ile uyarır.
4. Alttan ısıtma kabloları ile toprak ısıtma masalarının otomatik alttan ısıtması toprak sıcaklığını ölçen sensörlerden aldığı veri doğrultusunda toprak sıcaklığı istenilen değerin altına düştüğünde toprak ısıtılır, üstüne çıktığında ısıtmayı keser. Kısaca masa içindeki köklendirme ortamının sıcaklığını istenilen aralıkta tutmaya yarar. Alt ve üst alarm fonksiyonları ile sistemde oluşan hatalı durumları sesli alarm ile uyarır.
5. Gölgelendirme sistemi iki önemli unsura bağlı olarak çalışır. Öncelikli olarak far sensörü dediğimiz güneşin ışık şiddetini ölçen sensöre bağlı olarak bitkilerin ihtiyaç duydukları ışığın dalga boyu değerine göre perdeleme sistemi açılır ya da kapanır. Eğer bitkilerin zarar göreceği bir ışık şiddeti ortamda mevcutsa perdeler açılarak güneş ışığı %80 oranında süzülür ve bitkiler zararlı güneş ışığından korunmuş olur. İkinci önemli unsur ise ortam sıcaklığıdır. Sıcaklık istenilen değerin üstüne çıktığında eğer çatı havalandırması yeterli olmuyorsa ve bitkiler güneş ışığına ihtiyaç duymuyorlarsa perdeler açılarak gerilir ve ortam ısısı düşürülmeye çalışılır.

3. KONTROL ÜNİTESİ
Sera ekipmanlarını otomatik olarak senaryodaki mantığa göre açıp, kapatacak, bilgisayarda yüklü görüntüleme programı (SCADA) ile haberleşecek, arıza ve alarm bilgilerini görüntüleme ekranına aktaracak ve sesli uyarı verecek , pano üzerinde bulunan bir pako şalter ile bütün ekipmanların otomatik manuel çalışma durumu seçilebilecek, otomatik kontrol kontrolcü üzerinden, manuel kontrol pano üzerindeki pakolar veya butonlar ile yapılabilecek.

4. KONTROL PANOSU
Kontrol panosunda bütün motorlar için sürme devresi kullanılacak, motorlar kontaktör veya röle üzerinden kontrölcü sayesinde çalıştırılacak ve termikmanyetik şalter veya sigorta ile koruması yapılacaktır.

5. BİLGİSAYAR
Kontrolcü ile haberleşebilen otomasyon sistemi dahilinde çalışan, internet bağlantısı olan günümüz teknolojisine uygun özelliklere sahip bir adet bilgisayar mühendis odasına konulacaktır.

6. UZAKTAN İZLEME


elektrikbilim.com
Konturölcüye bağlı bulunan bilgisayar sistemindeki görüntüleme sayfasını veya sayfalarını izlemek amaçlı internet erişimine açılacaktır.NOT: Motorların çalışma süreleri limit switch ile kontrol edilecektir.

Sera Otomasyon Elektrik Tesisat Projesi

KONU MESAJLARI

Bu Konu Başlığına Henüz Yorum Yazılmamıştır

GÖRÜŞ BİLDİRİN

Konu Başlığına Mesaj Yazmak İçin
Üye Olunuz Yada Giriş Yapınız